Gezonde voeding, wat is dat?

Het is geweldig dat steeds meer mensen, bedrijven en scholen het belang gaan inzien van gezonde voeding en leefstijl. Ik kan daar heel enthousiast van worden! Er is echter nog een lange weg te gaan. Wat het er niet makkelijker op maakt, is de wirwar van informatie die via Google gevonden kan worden. De een roept, dit de ander dat. En het enige dat jij wil, is gezonder eten, afvallen, aankomen of fitter worden. Hoe weet je nou wat echt gezonde voeding is? Lees dan verder 🙂

gezonde voeding WageningenEasy Peasy

Er is heel veel over te vertellen, maar als je je leven stap voor stap aan het veranderen bent, om gezonder te worden en lekkerder in je vel te komen, wil je het simpel houden. Verdiepen kan daarna nog altijd. Maar als je bij de start al 5 dikke beren op de weg ziet, begin je er misschien niet eens aan. Dat wil ik voorkomen! Daarom help ik je,  door hieronder 5 basis tips te geven, hoe je het bos weer kunt ziend oor al die bomen heen:

1 ~ Hoe puurder het product, hoe beter
Bijvoorbeeld een hele aardbei op de groente en fruit afdeling > is beter dan voorgesneden aardbei > is beter dan aardbeienspread in een potje> is beter dan aardbeienjam. Dit houdt vaak in dat je het minder lang kunt bewaren, wat logisch is als je bedenkt dat er geen bergen suiker, zout of conserveermiddelen in zitten. Hoe puurder het product, hoe meer voedingsstoffen en hoe minder onnodige “troep” erin zit. Dan heb ik het niet alleen over de steeds langer wordende ingrediëntenlijst, maar ook over het bewerkingsproces. En dat staat nou juist niet op het etiket!
Bijvoorbeeld: Als je een pak sinaasappelsap koopt, gemaakt van concentraat (dat staat wel op het etiket als het goed is), wil je echt niet weten hoe ze dat poeder prut maken.  Daarna gooien ze er weer water bij, voegen soms nog wat synthetisch vitamine C toe, et voilà: Ze kunnen op het label zetten “100% puur sap”, of “rijk aan vitamine C”. Dus: koop liefst zoveel mogelijk van je boodschappen op de groente en fruit afdeling, of herkenbare producten die zo min mogelijk bewerking hebben ondergaan.

2 ~ Vermijd spullen met tekst als “light”, “toegevoegde…-vul maar in-…” etc.
Het klinkt alsof je zo goed bezig bent he? Light cola, yoghurt met minder vet, “nu zonder suiker”. Maar helaas, vaak betaal je de prijs aan de andere kant. Minder vet, vaak meer zout of suiker. Minder suiker of Light? Dan vaak gezoet met aspartaam. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kies dus telkens weer voor puur, puur, puur. Laat je niet verleiden door mooie verpakkingen met mooie woorden.

3 ~ Hoe lager in de voedselketen, hoe beter 
Dit komt neer op plantaardige voeding. Waarom? Nu ga ik toch even de diepte in: Onze cellen zenden licht uit (ja echt!) en hoe meer “licht”  we binnen krijgen, hoe beter ons dit voedt en hoe kleiner de belasting op je lichaam is, in de vorm van toxines (gifstoffen). Dit kun je uitpluizen via wetenschappelijke onderzoeken, maar je kunt ook zelf logisch nadenken, waar ik altijd erg een voorstander van ben. Ik denk even met je mee:
Je eet salade met radijsjes: Deze planten hebben water opgenomen en voeding uit de bodem waar ze in groeien. Door het fotosynthese proces gebruikt de plant ook licht om te groeien. Dit licht zit daardoor ook in de plant (dit is meetbaar!) en wij eten dus niet alleen een groen blaadje, maar nemen ook een hap met licht. In het tastbare deel van plantaardige voeding, zitten daarnaast ook nog veel mineralen en vitamines. Terwijl het weinig gifstoffen bevat. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de waterkwaliteit en de bodem. (NOTE: Dit is dus een knoepert van een reden waarom het echt veel beter is om biologisch te eten).
Nu gaan we een stapje hoger in de voedselketen:
Je eet een stuk tonijn. De tonijn eet andere vissen > die eten of ook andere diertjes of plankton (plantaardig voedsel). Deze tonijn krijgt al een stuk minder licht binnen, want het visje die het plantje eet, zit “ertussen”  in de keten. Een tonijn moet veel vissen eten om in leven te blijven.  Als je bedenkt dat in elke vis kwik zit (een gifstof voor ons lijf), zit er in een tonijn enorm veel kwik, welke opgeslagen zit in zijn vetcellen.  Wij eten dan deze tonijn. Resultaat: weinig licht, wel goede vetten en eiwitten, maar enorm vele kwik. Daarom is het niet de meest gezonde optie en wordt er ook geadviseerd om niet te vaak tonijn te eten.
Dus: Zet veel, of zelfs volledig plantaardige voeding op je menu. Let wel op als je volledig vegan gaat, dat je geen tekorten op loopt en zoek begeleiding bij de overstap.

4 ~ Varieer 
Als je zorgt voor variatie in je menu’s, krijg je van zelf van alles wat binnen. Natuurlijk bestaat er dan nog steeds kan op te korten, maar in de basis, ben je met deze simpele regel al een heel eind goed op weg.

5 ~ Lees de ingrediëntenlijst
Wil je toch een bewerkt product kopen? Lees even achterop de verpakking. Dit kost de eerste weken wel wat extra tijd, maar je leert snel. Maak de keuze om het belangrijk genoeg te vinden, om te weten wat je in je mond stopt (en die van je kroost). Je bent wat je eet, het is gewoon zo. Je lichaam wordt gevormd uit wat jij in je mond stopt, dus het is het echt waard om even die pot om te draaien, toch? Hoe korter de lijst hoe beter! Met name de eerste 3 ingrediënten zijn belangrijk. Want die zitten er het meeste in. Je hebt ook kleine boekjes of apps om te checken welke stoffen je zou willen vermijden. Bijvoorbeeld dit boekje, of deze app. 

Zo, dit waren de basis tips. Ik wens je heel veel succes en plezier op jouw voedselavontuur! Vond je dit leuk om te lezen? Deel dan dit artikel via onderstaande knoppen.
Wil je meer weten of een zetje in de rug? Boek dan een consult, waarin ik je persoonlijk op weg help, om stap voor stap over te schakelen naar een gezondere levensstijl. Afvallen is geen doel, maar vaak wel een gevolg.

Wil je mijn nieuwe blogs automatisch ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de homepage.

 

voeding

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *