“Aan de lijn” – over gewicht en zo

Wie heeft er nou niet eens een dieet gevolgd of aan een programma om af te vallen mee gedaan?  De strijd met overgewicht is een bekende. Of je nou na de vakantie gewoon die ene extra kilo weer kwijt wil, of kampt met echt overgewicht; de kans is groot dat je een bepaald dieet hebt gevolgd om hier vanaf te komen.

Mogen we dan helemaal niets meer?

Herken je bovenstaande zin? Je begint na wat rond zoeken, lezen en vragen aan een bepaald programma of dieet. Dit gaat het worden! Je krijgt een lijst met “verboden” voedingsmiddelen en drankjes en als je geluk hebt ook nog een lijst met artikelen die je dan wel moet nemen. Ook al is dit soms niet eens voeding, maar gewoon een shake en een boel mooie beloftes.afvallen

Je begint vol enthousiasme en motivatie: “Ik zal die kilo’s de baas, ik kan dit! Ik ga afvallen en pas straks weer in die strakke jeans en dan ben ik eindelijk weer gelukkig!

Maar na een tijdje zakt die motivatie, net als je favoriete Mona toetje, als een plum pudding in elkaar. Dan komen de gedachten:
“Mag ik dan helemaal niets meer? Wat is dit voor een lijdensweg? Ik houd dit toch niet vol, wat een straf! Dit is zo ongezellig! Ik heb toch nu wel wat lekkers verdiend?!”

Je doet letterlijk “aan de lijn” en legt jezelf figuurlijk ook aan de lijn. Zou dit de oplossing zijn? Je moet al zoveel tegenwoordig. Moet je dan ook nog voldoen aan deze loodzware lijstjes? Waar je 3 tot 6 x op een dag mee wordt geconfronteerd?

Dan volgen er kort door de bocht, 3 opties:
1:Je bent een bikkel en gaat op wilskracht door. Je valt af, bent blij, vervalt vroeg of laat weer in je oude patroon (of je gaat simpelweg weer normale porties eten) en komt weer aan, soms nog meer dan van te voren. Het gevreesde jojo effect!
2: Je stopt ermee, voelt je alsof je enorm faalt en het vervolg gaat als bij punt 1, maar dan nog een stukje ongelukkiger,
3: Je bikkelt door, valt af, past weer in je jeans en blijft zo eten omdat je weet dat je anders terug bent bij af. Je voelt je constant hongerig, ongezellig, gespannen, ongelukkig en de kans is groot dat je inmiddels ook ondervoed raakt omdat je te weinig binnen krijgt wat je lijf nodig heeft (bv vezels en goede vetten). Alsof je jezelf elke dag straft. Maar ja, je past wel in die leuke jeans…dan heb je ook wat.

 Kies vanuit liefde voor je lijf

Nu denk je zeker dat een verkoopverhaaltje komt voor mijn eigen methode en dat ik je ga beloven dat die wel echt werkt? Nee dus! 😉

Ik deed alleen een poging me in te leven in jouw situatie. I’ve been there, done that. Wat ik hierboven beschrijf, zo heb ik het ook gevoeld, die gedachtes heb ik ook gehad. Maar het werkte niet. Niet op lange termijn althans. Bovendien kunnen al die methodes en adviezen elkaar enorm tegenspreken. Raak je ook wel eens verward van al die voeding info, denk je dan “laat ook maar” en doe je vervolgens helemaal niks? Heel begrijpelijk, maar wel zonde. Wat werkt dan wel?

Ik doe je een voorstel: Kies vanuit liefde voor je lijf! Hoe?
Door je bewust te worden van jezelf, door weer te gaan voelen dat je kunt houden van jezelf. Je echte zelf, niet je love handles, niet je onderkin, maar de persoon binnenin. Wie ben jij werkelijk? Houd je van jezelf? En kun je als je in de spiegel kijkt, die persoon ook nog zien? En ondanks de kilo’s dankbaar zijn voor dit lichaam die je in dit leven gekregen hebt? Je hebt er maar 1. Dit lichaam maakt het voor jou mogelijk te bewegen, te voelen, te proeven, te luisteren, te genieten. Zonder lichaam leef je niet. Kun je dankbaarheid voelen voor dit lichaam?

Lukt dat, ook al is het maar een klein beetje? Yes! Super!   Dan maken we nu de vertaalslag naar je voeding:
Als jij er voor kiest dat je van jezelf houdt, je ziel en je lichaam, kies dan ook bewust wat je erin stopt, waar je je mee voedt. Deze voeding wordt in jouw lichaam verteerd en omgezet is stoffen die of goed voor je gezondheid zijn en je beter laten voelen of ze doen dat niet en zijn just een last voor je lijf, ziekmakend, moe makend, dikmakend. Wat wil jij jezelf geven? Wat zou jij iemand te eten geven waar je van houdt?
Daarnaast is voeding ook (net als alles in deze wereld) energie. Voeding heeft dus niet alleen een fysieke impact, maar ook een energetische, welke dus ook bijdraagt aan je in of uit balans zijn. Het is een geheel.

Een kleine oefening…1

Voel eens voor je een maaltijd wil gaan plannen of gaan bereiden of dit voedend of belastend voor je is? Kijk ernaar, houdt het vast. Wat denk je erover? Wat voel je erbij? Wat vertelt je lichaam je? Neem hier echt even de tijd voor, doe desnoods je ogen even dicht.
Dan kun je dus bewust  gaan kiezen. Het is geen straf, niemand legt je iets op of ontzegt je iets. Jij bent de baas. Jij maakt de keuzes voor jouw lichaam. Zie het als een cadeautje! Je zult dan niet alleen gezondere eetgewoontes gaan ontwikkelen, maar ook een diepere band krijgen met jezelf en jouw lijf. Je leert luisteren naar je eigen wijsheid in plaats van het verdrinken in alle onderzoeken of lijstjes op internet.

Een kleine oefening…2

Als je iets wil eten wat je heel erg lekker vind, maar waarvan je weet dat dit niet (of niet helemaal) gezonde voeding voor je lichaam is. Vraag jezelf dan af: Wil ik dit om te genieten? En heb ik genoeg aan een paar kleine hapjes of een klein stukje? Of heb ik dit nodig? Probeer ik er iets mee weg te stoppen, iets toe te dekken, mezelf te troosten, beschermen of te belonen? Als het genieten is, go for it, enjoy! Geniet er dan ook 100% en heel bewust van! Als je het nodig denk te hebben, vraag je dan af waarom, wat zit eronder? Als je er klaar voor bent, ga daar dan mee aan de slag, investeer dan daar in, ipv aan de rijstwafels gaan of een nieuw dieetboek en shake abonnement.

Jij weet zelf waarom je dit wilt, en als je dit elke dag wilt, zal het waarschijnlijk zo zijn dat je het denkt nodig te hebben, als verslaving, dan is het waarschijnlijk niet alleen maar genieten. Dus probeer echt eerlijk naar jezelf te zijn.

Kom je hindernissen of pijnpunten tegen? Dat is helemaal ok! Het is een uitnodiging hiermee aan de slag te gaan, om te gaan opruimen, op een moment dat voor jou goed voelt. Voeding heeft veel met emotie te maken. Met het beschermen van jezelf om met iets verstoppen door vol te proppen.

Begrijp je dat dit een heel ander vertrekpunt is? Je kiest, je moet helemaal niks! Dit betekent niet dat je niks hoeft te weten over voeding, maar het is een andere kijk erop, vanuit een JA in plaats van een NEE. Vanuit kiezen in plaats van ontzeggen (en jezelf daarna stiekem moeten belonen, of compenseren).

Kies dus vanuit een bewuste plek, kies vanuit liefde. Dat is dus iets anders dan troost zoeken in eten he? Dat is vanuit liefde en respect voor jezelf. Train jezelf om de stem van de “smoesjes” te leren kennen, hoor hem of haar praten, maar luister en niet naar! Antwoord die stem simpelweg: “Dankjewel voor je suggestie, maar ik kies voor gezondheid, ik kies voor eten dat goed voor mij is”.

Zo werk ik

Dit is waarom ik niet werk met een dieet om af te vallen of aan te komen. Dit is echter wel vaak een natuurlijk gevolg van het andere eetpatroon, je komt op je natuurlijke gewicht, op een manier zonder strijd.

Ben je er klaar mee en klaar voor? Wil je graag hulp bij deze omschakeling? Niet alleen in voedingsadvies, maar het complete plaatje? Maak dan een afspraak via onderstaande knop.
Ik help je graag, om je bewust te laten worden van je keuzes, van de hobbels. Op naar een fijnere relatie met voeding, om je zelf keuzes te laten maken, die goed zijn voor jou en bij jou passen.

Maak een afspraak

Ken je iemand die dit graag zou willen lezen? Voel je dan vrij dit artikel te delen!
Wil je meer inspiratie en tips? Volg me dan via social media (de knoppen bovenaan de hompage).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *